czwartek, 14 kwietnia 2011

Pasztet mięsny z kolorową papryką

Autorem artykułu jest Hanna Marszałek



Proponuję pasztecik troszkę inny od tradycyjnych pasztetów. Jest bardzo lekki i smaczny gdy przygotuję go dla moich gości to cieszy się dużym powodzeniem.

1/2 kg mielonego mięsa od łopatki

1/2 kg mielonego mięsa od szynki

3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona

2 kule mozzarelli

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

3 łyzki musztardy

2 łyzki keczupu

1 łyżka tymianku (najlepszy jest świeży drobno posiekany)

kilka gałązek rozmarynu

2 jajka

1 białko

sól, pieprz do smaku

łyzeczka ostrej papryki

1 łyżka płaska masła

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Papryki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Kulki mozzarelli także pokroić w duże kostki. Podsmażone czosnek i paprykę wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, mozzarellą, musztardą, keczupem i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.

Keksową podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia , tak aby wystawał troszkę poza brzegi formy i posmarować masłem. Wylać do niej przygotowaną masę z mięsa, sera, warzyw i ziół.

Po wypełnieniu foremki, wierzch pasztetu wyrównać nożem zanurzonym w gorącej wodzie.Posmarować roztrzepanym białkiem. A następnie obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu (można posypać poprostu suszonym rozdrobnionym rozmarynem).Górę paszteciku przykryć papierem do pieczenia.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C. Piec przez pierwsze 15 minut w tej temperaturze a potem zmniejszyć ją do 200 stopni. Gdy pasztet jest juz zarumieniony i upieczony to wyłączyć piekarnik i poczekać aż ostygnie.Gotowy wyjąć z pieca i podawać pokrojony w grube plastry.

Smacznego!

---


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz